2 İnönü Savaşı Tarihi ve Sonuçları
08 Temmuz 2024

2 İnönü Savaşı Tarihi ve Sonuçları

İkinci İnönü Savaşı

Savaşın Başlaması

Birinci İnönü Savaşı'ndan kısa bir zaman sonra, Yunanlılar tekrar saldırıya geçtiler. İkinci İnönü Savaşı, 23-31 Mart 1921 tarihlerinde meydana geldi.

Yunan Saldırısının Nedenleri

  • Londra Konferansı’nda sundukları barış tekliflerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti tarafından reddedilmesi,
  • İngilizlerin herhangi yeni bir saldırı konusunda Yunanlıları yönlendirmeleri,
  • Sevr Antlaşması'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kabul ettirilmek istenmesi,
  • Yunanlıların, Türk ordusunun teşkilatlanmasına izin vermeden Eskişehir ve Afyon'u almak istemeleri ve Ankara üzerine yürüyerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni dağıtmak istemeleri.

Savaşın Gelişimi

Yunan ordusu, 23 Mart 1921 tarihinde kuzeyden Eskişehir, güneyden Afyon üzerine saldırıya geçti. Türk ordusu İsmet Paşa'nın idaresinde Yunanlılara karşı kahramanca mücadelede bulundu. Yunan kuvvetlerinin kuzey kanadı İnönü mevkiinde durduruldu. Afyon'u ele geçiren güneydeki Yunan kuvvetleri de işgal ettikleri alanları bırakarak geri çekilmek zorunda kaldılar. Türk ordusu, geriye çekilmek zorunda kalan Yunanlıları dağıtabilmek için 15 Nisan'a kadar Aslıhanlar ve Dumlupınar'da çarpışmaları sürdürdü. Ancak Türk birliklerinin çok fazla yorulması ve çok kayıp vermeleri, başarılı olmalarına engel oldu. Bu durum, Türk ordusunun henüz taarruz gücüne erişemediğini gösterir.

İkinci İnönü Savaşı'nın Sonuçları

  • Halkın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne olan güveni giderek artmıştır.
  • Yunanlılar ve İngilizler, Türk ordusunun gücünü ve kuvvetini kabul etmişlerdir.
  • İtalyanlar, Anadolu'da işgal ettikleri yerleri terk etmek zorunda kaldılar, bu süreç 5 Temmuz 1921'de gerçekleşti.
  • İngiltere'nin Yunanlılara olan itimadı azalmaya başladı. İngiltere, TBMM ile ilişki kurabilmek için Malta'da tutuklu bulunan kırk Türk'ü serbest bıraktı.
  • Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa'ya bir telgraf çekerek onu tebrik etti ve şunları söyledi: "Bütün dünya tarihinde sizin, İnönü Savaşlarında yüklenmiş olduğunuz görev kadar güç bir görev yüklenmiş komutanlar çok azdır. Milletimizin istiklali ve varlığı, çok üstün yönetiminiz altında şerefle görevlerini yapan komutanlarınızın güvenine dayanıyordu ve silah arkadaşlarınızın duyarlılığına ve yurtseverliğine büyük itimada dayanıyordu. Siz orada yalnız düşmanı yenmediniz, milletin makus talihini de yendiniz."

Ekstra Bilgiler

Yunan Genelkurmayı, Ankara'nın alınması durumunda Türk ordusunun şehrin doğusuna çekilip savunma hattı oluşturamayacağını düşünüyordu. Karayolu ve demiryolu şebekesi olmadığından, Türk ordusunun yiyecek ve cephanesiz kalacağı öngörülüyordu. Bu nedenle Yunanistan yeni bir taarruz başlatmıştır.

Akademik Değerlendirme

İkinci İnönü Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun kazandığı önemli bir zaferdir. Bu zafer, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde moral ve motivasyon kaynağı olmuş, uluslararası alanda Türkiye'nin haklı davasını savunmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca, bu savaş Türk ordusunun stratejik yeteneklerini ve savaşma azmini ortaya koymuştur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yemen Savaşı ve Sonuçları

Yemen Savaşı ve Sonuçları

Osmanlı Devleti Savaşları

Osmanlı Devleti Savaşları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Osmanlı Savaşları Nedenleri ve Sonuçları

Osmanlı Savaşları Nedenleri ve Sonuçları

Otlukbeli Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Otlukbeli Savaşı Tarihi ve Sonuçları

İstanbul'un Fethinin Sonuçları Nelerdir?

İstanbul'un Fethinin Sonuçları Nelerdir?

Büyük Taarruz Sonuçları

Büyük Taarruz Sonuçları

Kıbrıs Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Kıbrıs Savaşı Tarihi ve Sonuçları