2 Dünya Savaşı Tarihi ve Sonuçları
12 Temmuz 2024

2 Dünya Savaşı Tarihi ve Sonuçları

2. Dünya Savaşı Öncesi Kuruluşlar

I. Dünya Savaşı sonrasında kurulan Yugoslavya ve Çekoslovakya'nın, Romanya ile anlaşarak Alman, Macar ve Bulgar tehlikesine karşı güvenliklerini korumak amacıyla oluşturdukları iş birliği ve ittifak sistemidir.

Locarno Paktı (1925)

Savaşın terk edilmesi ve silahsızlanmanın sağlanması için İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, Polonya, Çekoslovakya ve İtalya'nın oluşturduğu pakttır.

Briand-Kellogg Paktı (1928)

Savaşın terk edilmesi için genel bir anlaşmadır. Paris Paktı olarak da bilinir. Fransa ve Amerika'nın girişimiyle hazırlanmıştır. Türkiye bu pakta 1929 yılında katılmıştır.

Litvinov Protokolü (9 Şubat 1929)

Sovyetler Birliği tarafından hazırlanmıştır. Briand-Kellogg Paktı ile aynı amacı taşıyan bir protokoldür. Türkiye bu protokolü de imzalamıştır.

Balkan Antantı (1934)

Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya arasında imzalanmıştır.

Akdeniz Paktı (1936)

İtalya'nın Akdeniz'de oluşturduğu tehdit karşısında İngiltere, Türkiye, Yugoslavya ve Yunanistan'ın katılımıyla oluşturulmuştur.

Sadabad Paktı (1937)

Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında imzalanmıştır.

2. Dünya Savaşı Nedenleri

  • Almanya'nın Versay Antlaşmasını bozması
  • I. Dünya Savaşı sonunda sömürge paylaşımı sorunlarının çözümlenmemesi
  • İtalya'nın Faşizm ve Almanya'nın Nazizm politikası izlemesi
  • Milletler Cemiyeti'nin sorunları çözmede yetersiz kalması
  • 1 Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'ya saldırması

Bloklaşmalar

  • Mihver Devletleri: Almanya, İtalya, Japonya
  • Müttefik Devletleri: İtalya, Fransa, Rusya, Yeni Zelanda, Avustralya, Hindistan, Kanada, Çin, Güney Afrika, ABD

Savaşın Özellikleri

  • Savaşta ilk kez nükleer silahlar kullanılmıştır.
  • ABD, Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atmıştır.
  • 2. Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletler savaşın gidişatını ve Almanya'ya karşı alınacak tedbirler konusunda Arkadya, Moskova, Quebec, Tahran, Kahire, Casablanca, Yalta ve Potsdam konferanslarını toplamışlardır.

Yalta Konferansı (4 - 11 Şubat 1945)

  • 2. Dünya Savaşı sonlarında doğru, Müttefik Devletler'in önderliğinde Birleşmiş Milletler örgütünü kurmak ve üye devletleri belirlemek amacıyla toplanmıştır. Bu konferansta 1 Mart 1945'e kadar Almanya'ya savaş ilan etmiş olanların Birleşmiş Milletlere alınacağı belirtilmiş, bunun üzerine Türkiye 23 Şubat 1945'te Almanya ve Japonya'ya savaş ilan etmiştir.
  • Türkiye, Yalta Konferansı'ndan sonra toplanan San Francisco Konferansı'na bir heyetle katılarak Birleşmiş Milletler Antlaşması'na imza atmıştır.

Potsdam Konferansı

ABD, Sovyet Rusya ve İngiltere'nin öncülüğünde toplanan konferansta 2. Dünya Savaşı sonrası yenilen devletlerle yapılacak barışın koşulları görüşülmüştür.

2. Dünya Savaşı ve Türkiye

  • İtalya'nın Balkanlara göz dikmesi ve bu konuda Almanya'nın desteğini alması, Türkiye'nin İtalya'nın karşısında olması İngiltere ve Fransız siyasetine yaklaşmasına neden oldu.
  • 19 Ekim 1939'da Türkiye, İngiltere ve Fransa arasında 'Karşılıklı Yardım Antlaşması' imzalandı. Buna göre Akdeniz ve Balkanlardan birisi savaşa girerse diğeri de ona yardım edecekti.
  • Türkiye var gücüyle savaş dışında kalmaya çalışmıştır.
  • Almanya, Yugoslavya ve Yunanistan'ı işgal edip 1941'de Trakya sınırımıza komşu olmuştur. Türkiye ile Almanya arasında 18 Haziran 1941'de bir saldırmazlık paktı imzalanmıştır.
  • 1942'de İngilizler ve Ruslar, Türkiye'yi savaşa sokmak için zorlamaya başladılar.
  • Müttefik Devletler, Türkiye'yi savaşa dahil etmek için Adana Görüşmesi (30 Ocak 1943) ve Kahire Konferansı (22 - 26 Kasım 1943) düzenlemişlerdir.
  • Türkiye, savaş sonrası kurulan düzende yalnız kalmamak için Yalta Konferansı sonucunda 23 Şubat 1945'te Japonya ve Almanya'ya savaş ilan etmiştir.
  • Bununla birlikte Sovyetler Birliği, boğazlar hakkında 8 Ağustos 1946'da Türkiye hükümetine verdiği notada Boğazlarda üs istediğini tekrarlamıştır.
  • ABD yetkilileri, Sovyet isteklerinin Türkiye'ye egemen olma amacını taşıdığını, sıranın Yunanistan'a geleceğini ve bu iki ülkenin kaybedilmesi halinde Orta Doğu ve Akdeniz'de dengelerin bozulacağını değerlendirmiştir.
  • Sovyet baskısını daima üzerinde hisseden Türkiye, ordusunu savaş sırasındaki mevcuduyla tutmak zorunda kalmıştır.
  • Ekonomik gücü büyük bir orduyu uzun süre silah altında tutmaya yeterli olmayan Türkiye için tek çözüm dış yardım aramak olmuştur.
  • Nitekim ABD Başkanı Truman, 12 Mart 1947'de Kongre'de daha sonra 'Truman Doktrini' adını alacak mesajı okutmuştur.
  • Sovyet gelişmesini dünyanın neresinde olursa olsun çevrelemek ve Amerikan ekonomik ve siyasal anlayışının genişlemesini sağlamak amacı taşıyan Truman Doktrini ve ardından bu amaçla hazırlanan 1947 Marshall Planı, 2. Dünya Savaşı sonrası dönemi Türk dış politikasının ana hatlarını oluşturmuştur.
  • Türkiye, Marshall Planı'nı 12 Temmuz 1947'de kabul etmiştir.

2. Dünya Savaşı'nın Sonuçları

  • Birleşmiş Milletler kurulmuştur.
  • Almanya Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
  • Hindistan, Pakistan, Filipinler ve Mısır bağımsız olmuştur.
  • ABD ve Rusya süper güç haline gelmiştir.
  • Dünya kapitalist blok ve sosyalist blok olarak ikiye ayrılmıştır.
  • Faşizm ve Nazizm yıkılmıştır.
  • Savaş sonrasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Birleşmiş Milletler'de ilan edilmiştir.
  • Soğuk Savaş dönemi başlamıştır.
  • 1948'de ABD ve İngiltere'nin desteği ile Filistin topraklarında İsrail Devleti kurulmuştur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Milda

12 Temmuz 2024 Cuma

Yugoslavya ve Çekoslovakya'nın, Romanya ile iş birliği yaparak Alman, Macar ve Bulgar tehlikesine karşı güvenliklerini koruma amaçlı oluşturdukları ittifak sistemi hakkında daha fazla bilgi verir misiniz? Savaşın terk edilmesi ve silahsızlanmanın sağlanması amacıyla kurulan Locarno Paktı'na katılan ülkeler arasında hangi devletler vardı? Briand-Kellogg Paktı'nın amacı nedir ve Türkiye bu pakta ne zaman katılmıştır? Sovyetler Birliği'nin hazırladığı ve Briand-Kellogg Paktı ile aynı amacı taşıyan Litvinov Protokolü'nü Türkiye de imzalamış mıdır? Balkan Antantı hangi ülkeler arasında imzalanmıştır ve bu antantın amacı nedir? İtalya'nın Akdeniz'de oluşturduğu tehdit karşısında kurulan Akdeniz Paktı'na hangi ülkeler katılmıştır? Sadabad Paktı hangi ülkeler arasında imzalanmıştır ve bu paktın amacı nedir? Almanya'nın Versay Antlaşmasını bozmasının 2. Dünya Savaşı'nın nedenlerinden biri olduğu doğru mu? Mihver Devletleri ve Müttefik Devletleri arasında hangi ülkeler yer alıyordu? 2. Dünya Savaşı sırasında ilk kez kullanılan nükleer silahlar hangi olayda kullanılmıştır? 2. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yapılan Yalta Konferansı'nda hangi önemli kararlar alınmıştır? Potsdam Konferansı'nda 2. Dünya Savaşı sonrası yenilen devletlerle yapılacak barışın koşulları görüşülmüş müdür? Türkiye, 2. Dünya Savaşı sırasında neden savaş dışında kalmaya çalışmış ve hangi antlaşmalarla güvenliğini sağlamaya çalışmıştır? ABD'nin Sovyet isteklerinin Türkiye'ye egemen olma amacı taşıdığını ve bu durumun Orta Doğu ve Akdeniz'de dengeleri bozacağını değerlendirmesi hakkında daha fazla bilgi alabilir miyim? 2. Dünya Savaşı'nın sonuçları arasında hangi önemli gelişmeler yer almaktadır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Milda hanım,

Sorduğunuz konular tarihi olaylar ve antlaşmalarla ilgili çok detaylı bilgiler gerektiriyor. Ancak, kısaca bazı sorularınıza cevap verebilirim.

Yugoslavya, Çekoslovakya ve Romanya'nın Alman, Macar ve Bulgar tehlikesine karşı oluşturdukları ittifak, genellikle "Küçük Antant" olarak bilinir. Bu ittifak, bölgedeki ülkeler arasındaki güvenlik ve istikrarı sağlamayı amaçlamıştır.

Locarno Paktı'na Almanya, Belçika, Fransa, Birleşik Krallık ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu ülkeler katılmıştır.

Briand-Kellogg Paktı, savaşın bir çözüm araçlarından biri olarak kullanılmasını yasaklamayı amaçlamıştır. Türkiye bu pakta 1929 yılında katılmıştır.

Litvinov Protokolü, Sovyetler Birliği tarafından önerilmiş ve Briand-Kellogg Paktı'nın amacını desteklemektedir. Türkiye, bu protokolü 1929 yılında imzalamıştır.

Balkan Antantı, Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında 1934 yılında imzalanmış olup, bölgede barışı ve güvenliği sağlamayı hedeflemiştir.

Akdeniz Paktı'na, Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya gibi ülkeler katılmıştır ve bu pakt, İtalya'nın Akdeniz'deki tehditlerine karşı bir güvenlik önlemi olarak oluşturulmuştur.

Sadabad Paktı, Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında 1937 yılında imzalanmış olup, bölgede barışı ve güvenliği sağlamayı amaçlamıştır.

Umarım bu bilgiler sorularınızın bazılarına yanıt olabilir. Daha detaylı bilgi için tarih kitapları ve akademik kaynakları incelemenizi öneririm.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Otlukbeli Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Otlukbeli Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Sıffin Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Sıffin Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Irak Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Irak Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Büyük Taarruz Sonuçları

Büyük Taarruz Sonuçları

Sakarya Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Sakarya Savaşı Nedenleri ve Sonuçları