Uhud Savaşı Tarihi ve Sonuçları
13 Temmuz 2024

Uhud Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Uhud Savaşı

Uhud Savaşı, 23 Mart 625 yılında, Hicret'in 3. yılında, Medine'deki Müslümanlar ile Mekke'deki Kureyşlilerin lideri Ebu Süfyan'ın ordusu arasında gerçekleşmiştir. Savaş, Uhud Dağı'nın eteklerinde başlamış ve Kureyşliler, Bedir Savaşı'nın intikamını almak ve itibarlarını yeniden kazanmak amacıyla bu savaşı başlatmışlardır. Savaş hazırlıklarını Ebu Süfyan, İkrime ve İkrime'nin kardeşi ile Ebu Süfyan'ın karısı Hind öncülüğünde yürütmüşlerdir. Ebu Süfyan liderliğinde hazırlanan 3000 kişilik ordu, Mekke üzerinden ilerlemeye başlamıştır.

Savaş Öncesi Hazırlıklar

Savaş öncesinde Hz. Muhammed, Müslüman toplulukları bir araya toplayarak ön görüşmeler yapmıştır. Bu görüşmeler sonucunda iki seçenek belirlenmiştir:
  • Düşman ordusuna dağın eteklerinde saldırılması.
  • Şehrin içinde yapılacak bir savunma savaşı.
Genç Müslümanların ısrarı üzerine savaşın Uhud Dağı'nın eteklerinde yapılması kararlaştırılmıştır. Hz. Muhammed, Müslüman askerleri yerleştirirken onlara önemli bir talimat vermiştir: "Müslüman askerlerinin cesetlerinin üstünde leş kargaları dahi görseniz bulunduğunuz bölgeyi terk etmeyin." Her türlü tehlikeye karşı arkadaki tepeye 50 okçu yerleştirilmiştir. Mekke askerlerinin kaçtığını gören okçu Müslüman askerler, savaşın kazanıldığı düşüncesiyle yerlerini terk etmişlerdir. Bu durum, Mekke askerlerinin süvari komutanının boş tepenin önünden geçerek Müslüman askerlerini arkadan çevirmesine ve Müslüman askerlerinin iki düşman arasına sıkışmasına yol açmıştır.

Uhud Savaşı'nın Sonuçları

Uhud Savaşı'nın sonucunda Hz. Hamza ile birlikte 70 Müslüman savaşçı şehit olmuştur. Yenilen İslam ordusu, Uhud Dağı'nın eteklerine doğru geri çekilmiştir. Bu savaş, Hz. Muhammed'in Medine'de kalma düşüncesindeki haklılığını ve okçulara verdiği talimatın doğruluğunu göstermiştir. Savaş sonucunda Mekkeliler, Hz. Muhammed'in nüfuzunu tamamen yok etmek istemişlerdir, ancak kesin hedeflerine ulaşamamışlardır. Çünkü Mekkeliler, Müslüman ordusunun yok olmasını sağlayacak güce sahip olmadıklarını anlamışlardır. Okçuların ganimetleri paylaşmakta acele etmeleri, Müslümanların mağlup olmasına sebep olmuştur. Aynı zamanda Hz. Muhammed'e itaati önemi anlaşılmış ve Müslümanların yenilgisi Musevilerde sevinç uyandırmıştır. Bu durum, Arap kabilelerinin baş kaldırmasına yol açmıştır. Baş kaldıranlara karşı Hz. Muhammed akıncılar yollamıştır. Bazı kabileler İslamiyet'in öğretilmesi için öğretici istemişlerdir, ancak bu isteğin yalan olduğu öğreticilerin öldürülmesiyle anlaşılmıştır. Bu durum Hz. Muhammed'i oldukça üzmüştür. Savaşın önemli sonuçlarından biri de Hz. Hamza'nın bu savaşta şehit edilmesidir.

Uhud Savaşı'nın Nedeni

Uhud Savaşı'nın temel nedeni, Mekkelilerin Bedir Savaşı'nın intikamını almak istemeleri ve Medine'den çıkarılan Yahudilerin Mekkelileri savaşa teşvik etmeleridir. Mekkeliler, Hz. Muhammed'in nüfuzunu tamamen yok etmek istemişlerdir. Ancak, kazandıkları halde kesin hedeflerine ulaşamamışlardır. Çünkü Mekkeliler, Müslüman ordusunun yok olmasını sağlayacak güce sahip olmadıklarını anlamışlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kırım Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Kırım Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Güncel

Ankara Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Ankara Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Güncel

Irak Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Irak Savaşı Nedenleri ve Sonuçları