3 Dünya Savaşı Nedenleri ve Sonuçları
07 Temmuz 2024

3 Dünya Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

3. Dünya Savaşı

Küresel enerji kaynaklarının dünya üzerindeki belirli bölgelerde yoğunlaşması, güçlü ülkelerin dikkatini çekmektedir. Bu durum, özellikle iki süper güç olan nükleer ülkenin iştahını kabartmaktadır. Bu iki ülkenin dünya enerji kaynaklarını ele geçirmek için kendine özgü taktik ve planları bulunmaktadır. 3. Dünya Savaşı, bu dengeler üzerine çıkabilir. En bilinen planlardan biri Büyük Ortadoğu Projesi'dir. Bu projeye göre, egemen güç olan Avrupa ve Amerika ülkeleri, Ortadoğu'da kukla ülkelerin yönetimlerine kendi atadıkları ancak yönetilen halk içinden gelen diktatörleri getirerek, istedikleri kararları almalarını sağlamaktadır. Bu politik yaklaşım, yerel halka oldukça güzel bir şekilde benimsetilerek halkın farkındalığı önlenmiştir. Bir diğer kutup olan Rusya ise, politik yaklaşımlarına kayda değer sayıda egemen güç bulamadığından, daha çok konvansiyonel silah gücüne güvenerek Ortadoğu'da varlık göstermeye çalışmaktadır.

3. Dünya Savaşı Nedir?
  • Birinci ihtimal, İkinci Dünya Savaşı'nın bittiği 1945 yılı ile Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1990'lı yıllar arasında, Amerika ve Rusya arasında başlayan psikolojik soğuk savaş 3. Dünya Savaşı olarak adlandırılmıştır. Bu yıllarda ülkeler birbirine üstünlük sağlamak için kıtalararası konvansiyonel füzeler üretmişlerdir. Bu füzelerin bir kısmına nükleer başlık takılabilmesi meseleyi daha ciddi boyutlara taşımıştır. Savaş teknolojisinin gelişmesine paralel olarak atmosferin üzerine, uzay boşluğuna çıkılmış ve Ay'a ayak basılmıştır. Yıldız savaşları projeleri hazırlanarak uydulardan dünyanın gözetimi yapılmıştır. 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılması ile yerini tek kutuplu güç dengesi almıştır.
  • Bir diğer olasılık, günümüzde var olan enerji savaşlarının büyüyerek tarafların daha güçlü silah kullanması ile meydana gelme ihtimali olan savaştır. Olası 3. Dünya Savaşı'nda, rahatlık ve bolluğa alışmış olan egemen güçler, vatandaşlarının zarar görmemesi için diyalog ve siyasetten yana tavır sergileyeceklerdir.

Özgürlük ve Demokrasi Çağrısı Yapan Egemen Güçler Nerede?

Savaşlar, hiç kimsenin istemediği yıkımları içinde barındırır. Özgür ve demokratik bir yönetim, Ortadoğu ülkeleri için istenmemektedir; isteyenler ise çeşitli cezalara çarptırılmıştır. Bunun nedeni, diktatör yönetimlerin halka hesap vermek gibi bir zorunluluğunun olmamasıdır. Ortadoğu'nun zengin yeraltı kaynaklarını yönetmek için egemen güçlerin mücadelesi günümüzde sıcak bir şekilde hissedilmektedir. Egemen güçler bunun bilincinde olduğundan, gelişmiş başkentlerinde abartılı karşılamalar ve hoşgörüler ile diktatörlerin kalbini kazanarak kendileri lehinde kararlar aldırmaktadırlar. Ancak demokratik ülke yönetim başkanları, egemen güçler ile yaptıkları anlaşmaların yürürlüğe girmesi için meclislerinin bir yasa ile anlaşmayı onaylaması gerekir; aksi halde anlaşma hükümsüz kalır.

3. Dünya Savaşı'nın Çirkin Yüzü

Birinci Dünya Savaşı'nda ve İkinci Dünya Savaşı'nda da kutuplardaki aktörler hep aynıydı: Avrupa destekli Amerika ve diktatör rejimlerin desteklediği Rusya. Muhtemeldir ki, olası bir istenmeyen 3. Dünya Savaşı'nda da kutuplar yine aynı olacak; tabi ki savaşı hiç kimse istemez. Şimdilik 3. Dünya Savaşı'nın çıkma ihtimali çok zayıf görünüyor. Zayıf ülkelerin insanlarını değersiz görerek bombalayanlar, kendi halklarının içinde patlayan bombalar ile savaşın çirkin yüzü ile karşılaşıyorlar. Savaşın ne kadar tehlikeli olduğunu acı tecrübeler ile anlayan egemen güçler, kendi halklarının savaşa maruz kalmaması için yoğun mesai harcamaktadırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kosova Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Kosova Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

1 Dünya Savaşı Cepheleri Nelerdir?

1 Dünya Savaşı Cepheleri Nelerdir?

VaRNA Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

VaRNA Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Sakarya Meydan Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Sakarya Meydan Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Irak Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Irak Savaşı Nedenleri ve Sonuçları