Vietnam Savaşı Tarihi ve Sonuçları
26 Temmuz 2024

Vietnam Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Vietnam Savaşı

Vietnam Savaşı, diğer bir adıyla Çinhindi Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri ve destekçisi Güney Vietnam ile Kuzey Vietnam, Çin, Sovyetler Birliği arasında gerçekleşen bir çatışmadır. Bu savaş, 1965 yılında başlamış ve yaklaşık olarak 1975 yılına kadar sürmüştür. Kore Savaşı'ndan sonra, Soğuk Savaş'ın önemli bir parçası olarak kabul edilmiştir. 1940'lı yıllarda Fransa'nın sömürgeciliğine karşı örgütlenen Komünist Vietnamlıların 30 Nisan 1975'e kadar verdiği mücadeledir. ABD'nin "Vietkong" adını verdiği NLF gerillalarının güçlenmesi ile ABD yardımları da artış göstermiş, Amerika helikopterleri, silahlı güçler, taşıyıcılar ve binlerce askeri danışman ülkeye girmiştir. Ancak, ABD, 1963'te hükümetin askeri darbe ile devrilmesini engelleyememiştir. Ardından kısa dönemler için kurulan istikrarsız hükümetler ülkedeki hoşnutsuzluğu bir türlü giderememiştir.

Amerika'nın daha çok müdahale etmesi, Ağustos 1964'te Tonkin Körfezi'nde yer alan bir ABD destroyerine Kuzey Vietnam torpidosu atılması üzerine başlamıştır. ABD Başkanı Johnson, ülkesinde tartışmalı olarak kuzeyde bulunan deniz üslerinin bombalanması emrini vermiştir.

1964 sonu itibari ile Vietnam'da 23 bin askeri danışman bulunmaktaydı ve Vietnam Halk Kurtuluş Cephesi ABD üslerine ve askeri personeline yönelik saldırılara başlamıştı. Şubat 1965'te Güney Vietnam ordusunu da yanına alan ABD, Vietkong'a karşı yapılan Rolling Thunder adı verilen bombalamayı başlatmıştır. Ancak hava gücünün tek başına karşı saldırıları engelleyemeyeceği kısa sürede anlaşılmıştır. Temmuz 1965'te ABD, Vietnam'a 100 bin asker yollayacağını açıklayarak yanına Avustralya, Yeni Zelanda, Kore, Filipinler ve Tayland gibi ülkelerden de askeri gücün oluşturulmasına destek almıştır. ABD'nin stratejisi buradan toprak almak değil, gerillaların savaşma kapasitesini yavaş da olsa yok etmekti. Ancak ağır kayıplar vermesine rağmen NLF savaşmaya devam ederek Amerikan askerlerinin çekildiği bölgeleri tekrardan ele geçirmeyi başarmıştır. Gerillaları sivillerden ayırmak çok zordu ve zorlu tabiat yapısı içinde kolaylıkla ilerliyorlardı. Amerikan hava kuvvetleri, gerillaların sığınak yaptığı ormanı yok etmek için milyonlarca galon zehirli Portakal Gazı kullanmak zorunda kalmıştır. Napalm da dahil olmak üzere ağır bombardıman devam etmiştir, yine de gerillalar uçaksavarlar ve Sovyet ve Çinli müttefiklerinin sağladığı uçaklarla karşılık vermiştir.

Vietnam Savaşı'nın Sonuçları

Vietnam, 1,5 milyon vatandaşını ve zehirlenme sonrası topraklarının üçte birini kaybetmesine rağmen savaştan galip çıkmıştır. Amerikalılar ise bölgede 58 bin ölü bırakmış, savaş sonrası Vietnam'dan ülkesine dönen askerlerin önemli bir kısmı da intihar ederek yaşamlarına son vermişlerdir. Amerika ayrıca savaş boyunca, çoğunluğu uçaksavar ateşiyle düşürülen 10 bine yakın hava aracını kaybetmiştir. Buna karşılık Kuzey Vietnam'ın kaybı 200 civarındaydı.

Vietnam Savaşı'nın başlangıcında Çin-Sovyet ilişkilerinin düzeleceği düşünülürken, algı farklılıkları ilişkilerin daha da bozulmasına sebebiyet vermiştir. Sovyet-Çin farklılıklarının derine gitmesi, çok kutupluluğu güçlendirerek yumuşama sürecinin hızlanmasına sebep olmuştur. Böylece, ABD'nin Vietnam'ı bölme planı suya düşmüş, Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam 1975 yılında birleşmiştir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kâmurân

26 Temmuz 2024 Cuma

Vietnam Savaşı'nda ABD'nin Vietkong gerillalarına karşı uyguladığı Rolling Thunder bombalama kampanyası gerçekten etkili oldu mu? Neden sadece hava gücü yeterli olmadı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kâmurân,

Rolling Thunder bombalama kampanyası, ABD'nin Vietnam Savaşı sırasında Vietkong gerillalarına karşı uyguladığı büyük çaplı bir hava saldırısıydı. Ancak, bu kampanyanın etkisi beklenenden daha az oldu. Bunun birkaç sebebi var:

1. Gerilla Taktikleri: Vietkong gerillaları, konvansiyonel savaş taktiklerinden ziyade gerilla savaşı yürütüyordu. Bu da onların hareketli ve gizlenebilir olmalarını sağlıyordu. Bombalama kampanyası, bu tür bir düşmana karşı etkili olmada sınırlı kaldı.

2. Zorlu Coğrafya: Vietnam'ın ormanlık ve dağlık arazisi, hava saldırılarının etkisini azaltıyordu. Gerillalar bu coğrafi avantajı kullanarak bombalardan saklanabiliyordu.

3. Moral ve Direnç: Vietkong ve Kuzey Vietnam halkı, yüksek bir direniş ruhuna sahipti. Bombalamalar, onların moralini bozmak yerine daha da kenetlenmelerine neden oldu.

4. Siyasi ve Askeri Strateji: ABD'nin sadece hava gücüne dayanan stratejisi, sahadaki karmaşık durumu çözmede yetersiz kaldı. Karada etkin bir strateji geliştirilememesi, hava saldırılarının sonuçlarını sınırladı.

Sonuç olarak, hava gücü tek başına gerilla savaşına karşı yeterli olmadı ve Rolling Thunder kampanyası, beklenen stratejik hedeflere ulaşmada başarılı olamadı.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Cemel Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Cemel Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Güncel

Din Savaşları Nelerdir?

Din Savaşları Nelerdir?

Güncel

2 Dünya Savaşı Tarihi ve Sonuçları

2 Dünya Savaşı Tarihi ve Sonuçları