Orta Çağ Savaşı Nedenleri ve Sonuçları
07 Temmuz 2024

Orta Çağ Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Orta Çağ Savaşı

Orta Çağ'da savaşlar, genellikle göğüs göğüse çarpışmalara sahne olurdu. Elçiler aracılığıyla anlaşma sağlanmaya çalışılır, ancak anlaşma sağlanamazsa savaş şartları konuşulurdu. Savaşın nerede ve ne zaman yapılacağına karar verilir ve buna göre hazırlıklar yapılırdı. Savaş meydanları; ova veya sarp arazi olabileceği gibi, kale kuşatması veya deniz savaşı da olabilirdi.

Ordu Yapısı ve Eğitim

Orta Çağ orduları üç ana birime bölünerek eğitilirdi: merkez birlikleri, öncü birlikler ve artçı birlikler.

Öncü Birlikler

  • Katapultlar: Bu savaş aracı, sabitken atış yapan, iki tekerlekli ve mühimmatı ağır taş veya barutla desteklenmiş patlayıcılar olan mancınık benzeri bir araçtır. Bu araç ile düşmanın ortasına fırlatılan mühimmat, barut ise patlayarak etki gösterir, ağır taş ise üzerine düştüğü düşman askerlerini ezerek saf dışı eder.
  • Sapancılar: Sapancılar, Hint keneviri gibi lifli bitkilerden yaklaşık iki metre uzunluğunda sağlam bir örgü ip yaparlar. İpin ortası biraz genişletilerek mühimmatın konulabileceği beşik haline getirilir. Daha sonra ırmak ve deniz kıyılarından toplanan çakıl taşları ipin ortasına yerleştirilir, ip döndürülerek hız kazandırılır ve mühimmat fırlatılır.
  • Okçular: Ok ve yay, bilinen tarihin en eski silahlarıdır. İlk önceleri avlanmak için kullanılan bu silahlar, daha sonra insanlar arasındaki sorunların çözümünde kullanılarak etkili olmuştur.

Merkez Birlikleri

  • Savaş Arabaları: Bu arabalar, üzerinde iki askerin bulunduğu iki tekerlekli at arabalarıdır. Savaş meydanları eğer düzlük ise savaş arabaları etkili olur, aksi halde engebeli arazide pek faydalı olmazdı.
  • Piyadeler: Orta Çağ ordularının en önemli bölümünü oluştururlar. Bunların sayısal fazlalığı önemlidir. Öncülerin düşmanı yıpratan atışlarından sonra piyade birlikleri saldırıya geçerler. Piyadelerin askeri eğitimleri çok fazla değildir.
  • Zırhlı Şövalyeler: Atları ve zırhları sayesinde etkinlikleri daha da artan atlı birlikler, hızlı bir saldırının olmazsa olmazıdır. Bunlar, piyadelerin çarpışmaya başlamasını bekler ve son anda hareket ederek düşmanın azmini kırarlar. Kaçan düşmanı kovalarlar.
  • Top: Orta Çağ'da fazla etkinlik bulamayan toplar, daha çok Orta Çağ'ın sonlarına doğru gelişmeye başladı. Orta Çağ'da kullanılan toplar, bir savaş boyunca birkaç kez atış yaptığında ısınır ve bir daha atış yapamazdı. Toplar daha çok psikolojik üstünlük sağlamak amacıyla kullanılırdı.

Artçı Birlikler

  • Levazımcılar: Bu birlikler daha çok kale kuşatmalarında kullanılırdı. Savaş meydanlarında da çukur tuzaklar ve köprüler kurmak için çalışırlardı.
  • Süvariler: Bunlar da çevik atlı birliklerdi.

Orta Çağ'da Savaş Nasıl Yapılırdı?

  • Orta Çağ'da savaş meydanı olarak seçilecek bölge elçiler vasıtasıyla tespit edilirdi. İki ordu karşılaşır, önce ordunun en iyi iki askeri çarpışarak kendi karşı ordu üzerinde psikolojik üstünlük kurmaya çalışırdı. Eğer iki ordu bu karşılaşmadan sonra anlaşırsa, askeri yenilen ordu aleyhine kararlar alınarak savaş başlamadan biterdi. Çoğu zaman bu karşılaşmanın bir anlamı olmaz ve öncü atışları ile savaş başlardı. Bir ordu diğerini yok edene kadar savaşılırdı.
  • Baskın, ordunun diğer orduyu yakalaması ile orduların karşılaştığı yerde olurdu. Bu tür Orta Çağ savaşı genellikle yakalayan ordunun galibiyeti ile sonuçlanırdı.
  • Kale kuşatması şeklinde olurdu. Kaleler, topların geliştirilmesi ile önemini yitirmiştir.

Orta Çağ Savaşlarının Sonuçları

  • Bir taraf tamamen ordusunu kaybedebilir.
  • Yenilen tarafın ordusu tamamen esir düşebilir (Bu hiç istenmez çünkü Orta Çağ'da esir beslemek gibi bir kavram yoktu). En iyi haliyle çalıştırılırdı, işkence ve vahşi bir ölüm de olabilirdi.
  • Yenilen ordu geri çekilebilir, fakat çarpışırken ölen asker sayısı, geri çekilirken ölen asker sayısından daha azdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balkan Savaşları Tarihi ve Sonuçları

Balkan Savaşları Tarihi ve Sonuçları

Kore Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Kore Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Kösedağ Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Kösedağ Savaşı Tarihi ve Sonuçları

İnönü Savaşları Nedenleri ve Sonuçları

İnönü Savaşları Nedenleri ve Sonuçları

Maltepe Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Maltepe Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Güncel

VaRNA Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

VaRNA Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Güncel

Malazgirt Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Malazgirt Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Güncel

İstanbul'un Fethinin Sonuçları Nelerdir?

İstanbul'un Fethinin Sonuçları Nelerdir?